Een paar jaar geleden heb ik al eens een blog geschreven over het afvallen met ondersteuning van Intermittent Fasting. Mijn start gewicht was toen 100KG en mijn eind gewicht was toen 74KG. Samenvattend ben ik in een periode van 1 jaar 26KG afgevallen, doormiddel van Intermittent Fasting, veel bewegen, goed slapen en goede voeding. Ik was enorm trots op mijn gewicht en voelde mij ook zoveel gezonder. Maar toen kwam 2 jaar geleden de lockdown en veranderde alles.

In de periode voor de lockdown, was ik dagelijks veel aan het reizen. Naar het werk heen en weer, op het werk lopen van gebouw naar gebouw en dagelijks een lekkere wandeling in de pauze. Eenmaal thuis ging ik gelijk op pad met de hond en genoot ik bijna dagelijks van de mooie strandwandelingen. Alles ging dus prima tot het moment van de lockdown. Want zoals we allemaal weten moest ik toen noodgedwongen vanuit huis al mijn werk uitvoeren.

Mijn gedeeltelijke transformatie van 3 jaar geleden.

Werken vanuit huis was in het begin prima te doen, het duurde allemaal maar een paar maandjes. Daar heb ik toen ook goed gebruik van gemaakt, doordat ik geen reis meer naar het werk had kon ik gemakkelijk een uurtje langer in bed liggen. Maar ook vooral een uurtje later naar bed gaan. Ik had geen treinreis meer en hoefde niet meer naar het kantoor te wandelen. Alle vergaderingen vonden plaats aan de keuken tafel en ach het koffie apparaat stond nog geen 3 meter verderop. Ik hoor mijn collega nog zeggen, als je aan het koffiezetten bent kun je gewoon je microfoon dempen. Oja dat horen ze natuurlijk ook aan de andere kant.

Het thuiswerken zorgde er onbewust al voor dat ik van 10.000 stappen naar gemiddeld 4.500 stappen per dag ging. Voor een weekje niet zo erg maar voor meerdere maanden begon dat al snel een ramp te worden. Maar niet alleen het thuiswerken zorgde voor een verslechtering van mijn gezondheid. Zoals beschreven in mijn vorige blog had ik een nieuwe liefde en wat doe je als je nergens heen kan. Inderdaad gezellig op de bank, Netflix aan en wat lekkers op tafel.

Liefde maakt gelukkig en op dat moment hadden we ook alle geluk samen in onze bubbel. Want het advies was ook vooral blijf thuis.

Even samenvattend op dit moment bewoog ik meer dan de helft minder dan normaal en nam ik in de avond regelmatig een ongezonde snack. Het succes voor gewichtstoename. Want na 3 maanden was ik alweer 6KG aangekomen. Op dat moment was mijn gedachte, ach zodra de lockdown voorbij is gaat dat er wel weer af.

Niets was minder waar, want niet alleen mijn gewicht begon te veranderen ook de rest van mijn lichaam begon te protesteren. Het werken aan de keukentafel op een slechte stoel zorgde nogal voor wat pijn in mijn rug. Gelukkig kon ik dat snel oplossen door een ergonomische werkstoel aan te schaffen.

We zijn inmiddels 8 maanden verder en van wat nog een tijdelijke lockdown leek, begon de situatie nu wel erg uitzichtloos te worden. De kerstdagen waren verdoemd tot een kerstdiner thuis met maximaal 2 anderen. Ik begon er nogal de pest in te krijgen en mijn humeur werd er in de periode ook niet beter op. Wat ook niet beter werd was de beweging die ik op een dag kreeg. Voorheen maakte ik lekkere grote strandwandelingen, door de kou van december was dat een klein blokje om. Het thuiswerken zorgde ervoor dat mijn productiviteit enorm omhoog ging. Ik werkte gemiddeld 8 uur per dag non-stop achter de computer en naast het werk kwam daar ook nog 4 tot 6 uur per dag studie bij.

Broodjes eiersalade voor de lunch.

Geloof mij als je dan ineens 14 uur per dag achter de computer zit zonder voldoende te bewegen begint je lichaam enorm te protesteren. Voor het eerst was ik genoodzaakt om naar de fysio te gaan, want de pijn in mijn schouders en nek was niet meer uit te houden. Paracetamol en Ibuprofen gaven verlichting maar zijn natuurlijk alles behalve gezond. Maar ondanks dat veranderde er niks aan mijn leefgewoonten. Ik bewoog veel te weinig en at veel te ongezond en veel te veel.

Zo ging ik nog een paar maanden door tot mijn gewicht alweer boven de 90KG was gekomen. Tja dat voelde niet zo fijn, maar in plaats van het beter te doen schoof ik de weegschaal opzij in de hoop dat het wel weer zou gaan zakken.

In de zomer was weer meer mogelijk en nam ik het initiatief om te gaan sporten. Ik kwam uit bij Crossfit waar ik meer over vertel in een andere blog. Het kwam er op neer dat ik ook zag dat ik echt iets met mijn leven moest gaan doen. Dus sporten was voor mij de oplossing.

Tja dat klinkt goed maar als je daarnaast niks veranderd helpt 2x per week sporten ook niet. En dat was ook precies wat er gebeurde want afgelopen week stond ik vol trots op de weegschaal. Om vervolgens gepresenteerd te worden met een getal met 2 nullen. Ik kon wel door de grond zakken, ik was weer terug bij af.

100KG het gewicht waar ik een paar jaar geleden mee begon was ook weer het gewicht waar ik mee eindigde. Dat voelt zo ontzettend kut, maar hoe kom je weer in die positieve motivatie om het anders te doen?

De eerste stap is minder snacken, niet meer in de avond nog even McDonalds thuisbezorgd (terwijl het nog geen 5 minuten lopen is) bestellen. Oke eerlijk ook dat is mislukt, al was het geen thuisbezorgd we hebben het opgehaald met de auto.

De motivatie begint te komen, maar ik voel het nog niet helemaal. Als ik in de spiegel kijk dan zie ik dat ik anders dik ben dan 3 jaar geleden, maar ik voel mij op dit moment niet prettig in mijn eigen lichaam.

Met de hond (en onderkin) op de bank Netflixen.

Deze blog sluit ik af met een open einde, want hoe ik ervoor ga zorgen dat ik komende zomer weer wat beter en gelukkiger ben met mijn eigen lichaam dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het alweer wat langer licht is en dat de toekomst wat betreft thuiswerken ook snel zal veranderen.

Heb je nog tips? Of wil je ook je eigen verhaal delen, laat dan vooral een reactie achter.


2 reacties

Mary · februari 15, 2022 op 09:00

Jeroen wat kun jij alles mooi omschrijven . Ik denk dat veel mensen met hetzelfde probleem zit . Inclusief ik . Wat ik wel weet is zorg voor goed motivatie . Laat het snacken staan . Ga gezond eten . Meer zelf koken . Lopen met de hondjes en sporten . Maar vooral blijf genieten van alles wat je verder hebt bereikt . Wat ik weet jij kunt het . Je bent een topper . Je weet wie ik ben .

Jelmar · februari 15, 2022 op 20:39

Mooi geschreven en voor mij ook heel herkenbaar. Vanaf dit voorjaar moeten we weer flink aan de slag en weer even in de positieve spiraal van gezond leven terecht komen. Dan gaan we ons beter voelen op alle fronten. Love you

Geef een reactie