Vandaag heb ik een technische blog voor jullie. Ik wil het graag hebben over de AppStore commissies. Voor wie niet weet wat dat zijn, even een kleine uitleg. Wanneer je een app koopt via de AppStore op je iPhone of via Google Play Store via je Android telefoon, dan gaat 30% van het aankoopbedrag naar Apple of Google. De laatste tijd is dit vaak in het nieuws gekomen omdat er mensen zijn die het niet eens zijn met deze 30% en willen dat deze kosten verdwijnen. Ik heb daarentegen een heel andere kijk op deze commissies en zal hieronder uitleggen waarom. 

App’s op mijn iPad

Om te beginnen een kleine uitleg over het maken van een app. Een app is een programma die speciaal is geschreven voor jouw telefoon. De app-maker heeft op basis van een idee, product of dienst een app ontwikkelt waarmee jij iets kan uitvoeren op je smartphone. Denk bijvoorbeeld aan de app van je bank waarmee je altijd inzicht hebt in je rekeningen en ook geld kan overmaken. Nou zo’n app maakt op de achtergrond gebruik van verschillende technieken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het gebruik van de camera om een QR-code te scannen. De app moet daarvoor de camera van jouw telefoon aanspreken. De app kan dat niet zomaar doen en maakt daarbij gebruikt van een tool die beschikbaar is gemaakt door Apple of Google. Hierdoor kan eenvoudig gebruik gemaakt worden van de camera zonder dat de app-maker daar een ingewikkelde code voor hoeft te schrijven. 

Naast een tool om de camera te gebruiken bestaan er nog tal van andere tools die het mogelijk maken om een app te voorzien van verschillende functies. Voor de app-makers enorm handig want hierdoor worden de app’s op onze smartphones steeds beter en uitgebreider. Die tools waar ik het over heb worden bedacht en beschikbaar gesteld door Apple en Google. Deze bedrijven zijn daarnaast ook nog steeds bezig om nieuwe tools te maken.  Want elke keer dat jouw smartphone een software-update krijgt, worden er ook weer nieuwe tools toegevoegd. Dit is dus ook de reden dat apps steeds meer kunnen. 

Het bedenken en beschikbaar stellen van deze tools kost Apple en Google natuurlijk veel tijd en geld. En dit is daarom ook voor mij één reden dat daar best wat tegenover mag staan. 

Xiaomi Mi Mix 3 Android Smartphone

Maar voor ik daar verder op in ga, wil ik het hebben over de AppStore zelf. Want om een app bij jou op je telefoon te krijgen moet je hem wel kunnen vinden en installeren. App-makers dienen hiervoor hun app in bij Apple of Google zodat die de app vervolgens beschikbaar kunnen stellen. Maar naast het beschikbaar stellen volgt er eerst nog een controle. Een app moet natuurlijk wel veilig zijn en niet stiekem op de achtergrond je sms’je kunnen meelezen. Ook moeten app’s aan bepaalde voorwaarden voldoen die de kwaliteit van apps beschermen. Apple is daarin een stuk strenger dan Google. Nadat zo’n controle heeft plaatsgevonden, wordt de app beschikbaar gesteld in de AppStore en kun jij hem downloaden. 

Nu zijn we op het punt gekomen waarom ik het helemaal niet erg vindt dat Apple en Google commissies hanteren in hun App Stores. Zoals hierboven benoemd wordt er continue gewerkt aan het beschikbaar stellen van nieuwe tools. Apps worden gecontroleerd en via een digitale winkel op je telefoon beschikbaar gesteld. Daar zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan en ondanks dat deze bedrijven op verschillende manieren geld verdienen, kijk ik nu puur en alleen naar de app zelf. Zie het als een supermarkt die producten verkoopt en daarvoor ook een deel achterhoudt om de verkoop aan jou mogelijk te maken. 

Dan heb je nog het begrip sideloading. Dit is alleen mogelijk op Android telefoons en houd in dat je buiten de AppStore van Google je smartphone openstelt om apps vanuit een andere bron te installeren. Nou dit is natuurlijk een perfecte manier om bijvoorbeeld die commissie niet te betalen. Een app-maker zorgt zelf voor de verspreiding van zijn app. Jij downloadt en installeert vervolgens handmatig de app op je telefoon. Maar hier zit ook een nadeel aan. Je weet namelijk niet wat je installeert want er heeft geen controle plaatsgevonden. Wie weet denk je een leuke foto app te downloaden. Maar die deelt vervolgens al je foto’s met andere onbekenden. Ik moet zeggen zonder echt technische kennis is dat heel moeilijk te ontdekken. Ook kan een app op deze manier virussen en andere kwetsbaarheden meebrengen. Sideloading is daarom ook iets dat je niet zomaar even moet doen tenzij je echt weet dat de app betrouwbaar is. Een voorbeeld van apps die wel gebruikt worden via sideloading zijn apps die het mogelijk maken om illegaal extra opties aan een spel toe te voegen. Of om toch gratis betaalde apps te installeren op je smartphone. 

Ik heb wel eens gebruik gemaakt van sideloading op mijn Android smartphone. Vaak was dit met veel ergernis en heel veel extra reclame. Totaal geen aanbeveling. 

Sideloading kan bijvoorbeeld ook op je Android TV

Nu zijn er dus bedrijven die het niet eens zijn met de commissies die Apple en Google hanteren en daarvoor een rechtszaak hebben aangespannen.  Laatst was er een uitspraak dat Apple het moet toestaan dat datingapps betalingen via een ander betaalsysteem kunnen voldoen in plaats van de standaard betaalsystemen van Apple. De reactie van Apple was prima, als het moet dan moet het. Dus Apple paste zijn voorwaarden aan voor deze apps. Met daarbij de opmerking dat ze alsnog 28% commissies vragen over betalingen die gedaan worden via het alternatieve betaalsysteem. De 2% verlaging komt doordat ze de kosten voor het gebruik van het standaard betaalsysteem eruit hadden gehaald. Ik vind het zelf een geniale keuze want ondanks dat Apple de betaling niet meer regelt zorgt het nog wel voor het beschikbaar stellen van de tools. Het controleren van de apps en het beschikbaar stellen via de Appstore. Nou de Nederlandse autoriteiten zijn het hier niet meer eens en deze uitspraak zal dus nog wel een staartje krijgen. Ik ben erg benieuwd wat er nog komen gaat. 

Conclusie: We willen allemaal graag gebruik maken van kwalitatieve en betrouwbare apps op onze smartphones. Is het dan zo erg dat je daar een klein beetje voor betaald?

Ik vergelijk het daarom met een supermarkt. Je wil toch ook dat de vakkenvuller of kassa medewerker betaald worden voor hun werk? 


1 reactie

hans · maart 18, 2022 op 14:07

een interessante blog Jeroen. Zo leer ik weer wat van jou. Ik ben het overigens wel met je stellingname ivm de commissies eens.

Geef een reactie