Ons gebit is één van die dingen waar we dagelijks aandacht aan besteden. Want wie wil er nou niet zo’n mooie brede glimlach om trots op te zijn? Maar het verzorgen en onderhouden van je gebit kost soms nog best veel moeite. Denk alleen al aan het poetsen drie keer per dag, dan heb je nog het flossen en stoken. Wil je het helemaal compleet maken dan poets je ook nog je tong en maak je af en toe gebruik van mondwater.

Naast de dingen die je zelf kunt doen om je gebit mooi en gezond te houden gaan de meeste mensen ook naar de tandarts, mondhygiënist en orthodontist. Dit wordt tegenwoordig niet meer vergoed in de basis zorgverzekering maar je kunt gemakkelijk een aanvullende tand verzekering nemen.

Aanbevolen wordt om 2 keer per jaar je gebit te laten controleren door de tandarts en volgens mij 1 keer per jaar het gebit goed te laten reinigen door de mondhygiënist. Ben je een tijdje niet geweest en heb je wat achterstallig onderhoud dan kan het wat langer duren voor je gebit weer gezond is. De les die je daarvan kan leren is onderhoud het goed, dat scheelt kosten en misschien wel veel pijn.

Voor het poetsen van je tanden kun je gebruik van een tandenborstel. Maak je gebruik van een handtandenborstel dan heb je nog de keuze uit meerdere soorten haren. Ben jij een harde poetser, gebruik dan bij voorkeur een wat zachtere borstel. Zo zorg je ervoor dat je niet je tandvlees wegpoets. Ook kun je gebruik maken van een elektrische tandenborstel of de sonische tandenborstel.

In de afgelopen jaren heb ik alle tandenborstels wel geprobeerd, de elektrische tandenborstel wordt altijd aanbevolen door de tandarts. Wie kent nou niet de reclame van Oral-B waarbij je altijd een spierwit gebit ziet. De elektrische borstel maakt een zeer snelle beweging waarmee je alle troep zo van en tussen je tanden weg poetst. Daarnaast heb je de sonische tandenborstel die dezelfde vorm heeft als een hand tandenborstel maar op zeer hoge frequentie trillingen afgeeft waardoor je tanden schoon worden gepoetst.

Persoonlijk ben ik zelf enorme fan van de sonische tandenborstel. Mij geeft het na elke poets beurt een fris gevoel en heb ik het idee dat mijn tanden weer sneller schoon zijn dan met de elektrische.

Naast de soort tandenborstel heb je ook een groot assortiment aan tandpasta’s. Waar ik laatst achter kwam is dat er zelf verschil zit in gevoelige tanden en gevoelig tandvlees en dat ze ook beide een eigen pasta hebben. Ben je niet zo dol op pasta dan zijn er ook diverse gels. Maar de nieuwste trend zijn toch echt de Toothy Tabs van Lush.

De Toothy Tabs van Lush zijn kleinte tabletjes die je fijnkauwt tussen je tanden. Eenmaal klein kun je beginnen met poetsen. Voordeel van de Tabs is dat ze geen fluoride bevatten maar verder wel alle bestandsdelen voor een gezond gebit. Er zijn namelijk diverse tegenstanders voor het gebruik van fluoride en Lush speelt daar goed op in. Daarnaast hebben ze ook Tabs waarin houtskool zit verwerkt. Dat zorgt ervoor dat de onzuiverheden worden opgenomen en geeft je een stralend witte glimlach. Het poetsen met de Tabs is in het begin even wennen. Maar ben je eenmaal gewend, dan merk je bijna geen verschil meer.

Hoe poets jij je tanden en ben jij nog enthousiast over iets dat ik nog niet heb genoemd. Twijfel dan niet om een reactie hieronder achter te laten.


0 reacties

Geef een reactie