Een van de voorwaarden voor mijn nieuwe functie, was het volgen van een HBO-studie. Ik mocht zelf kiezen welke maar ja waar begin je dan. Via mijn werkgever had ik al eens eerder een studie gevolg via de NCOI. Dus vanuit die kennis eerst maar eens gekeken naar het aanbod van de NCOI. Al snel kwam ik uit op de studie HBO Bachelor Informatica. Hierbij had ik vooral gekeken naar de inhoud van de studie en wat je zoals kon leren en had ik het eerste contact gelegd. Maar nog voor de studie kon gaan starten kreeg ik de tip om eens naar een hogeschool te gaan kijken. Het diploma van een hogeschool is namelijk meer waard dan wanneer je de opleiding via NCOI zou volgen.

Het was iets om over na te denken en zo startte mijn speurtocht naar een hbo-studie bij één van de hogescholen. Ik woon in Den Helder en werk in Amsterdam. De studie zal deeltijd moeten want overdag ben ik aan het werk. De keuze was al snel gemaakt dat ik het beste in Amsterdam de studie kon volgen. Zo kwam ik uit bij de Hogeschool van Amsterdam oftewel de HvA.

Ingang van de HvA

Mijn oriëntatie startte op de website, ik wist dat ik graag iets met ICT wilde gaan doen maar de studie informatica kwam daar niet naar voren. In plaats daarvan had ik de keuze uit 3 richtingen.

  • Business IT and Management
  • Software Engineering
  • Cyber Security

Het programmeren had mij altijd wel leuk geleken. Vooral omdat ik ook regelmatig alles in huis probeerde te hacken wat mogelijk was. Maar wilde ik dat mijn hele leven doen. Ik zag het meer als hobby. Daarna kwam Cyber Security waarin je dus vooral richt om de veiligheid van systemen. Nee dat lijkt mij toch enorm saai. Toen kwam Business IT and Management, eigenlijk zegt de naam vrij weinig over wat je nou eigenlijk gaat leren. Daarom nam ik contact op met de contactpersoon van de opleiding.

Het contact verliep via de mail en eigenlijk werd ik al heel snel goed geholpen. Op basis van mijn wensen kreeg ik een advies op maat, waardoor ik toch op Business IT and Management uitkwam.

Studieboeken

Nu ben je vast nieuwsgierig wat de studie inhoudt. Business IT and Management richt zich op de vele aspecten die je in een IT-bedrijf zal vinden. Denk hierbij aan het opstellen van voorwaarden waaraan een applicatie aan moet voldoen. Het opstellen van een functioneel ontwerp, dus hoe een applicatie functioneel moet gaan werken. Maar ook komt er een stukje bedrijfskunde aan te pas waar je alles leert over het opzetten van een bedrijf. Daarnaast leer je onderzoek te doen en krijg je een stukje veranderkunde mee, daarmee leer je technieken om een verandering gemakkelijker in een organisatie door te voeren. Eigenlijk allemaal super interessante onderwerpen. Althans voor mij, ik heb natuurlijk geen idee waar jouw interesses liggen.

29 augustus 2020 de dag van mijn verjaardag was ook mijn eerste studie dag. Eigenlijk was ik best gespannen want ik had geen flauw idee wat ik moest verwachten. Gelukkig ging het allemaal snel en soepel. Alleen de eerste paar weken moest ik even wennen, ik kreeg ineens huiswerk. Nou de laatste keer dat ik thuis echt aan het leren was, was rond mijn 15e. Je kan je vast wel voorstellen dat ik daar even aan moest wennen. Maar gelukkig viel het allemaal wel mee. Ik heb 2 avonden in de week college, de maandag en donderdag. Daarnaast ben ik ongeveer 2 avonden bezig met het werken aan opdrachten.

2 avonden college en 2 avonden huiswerk. Ineens verveelde ik mij geen enkele avond meer, want de andere 3 avonden had ik nog over om andere leuke dingen te doen. Ja ook de studie avonden zijn erg leuk. Het sluit volledig aan op mijn werk en interesses en zijn daardoor een stuk makkelijker om vol te houden.

Propedeuse uitrijking

Inmiddels ben ik al 1,5 jaar bezig met mijn studie en heb ik afgelopen zomer in één keer mijn propedeuse gehaald. Daar was ik natuurlijk super trots op. De verdeling tussen werk, studie en privé gaat goed. Maar het vergt wel een goede planning. Vooral rust voor jezelf inplannen is belangrijk. Daarnaast hoef ik nog maar 2,5 jaar. Niet zo lang meer.. toch?

Op mijn blog kun je in de toekomst nog meer studie verhalen vinden. Bijvoorbeeld over docenten die graag studenten pesten enzovoort.


0 reacties

Geef een reactie