In 2009 heb ik mijn eerste MacBook gekocht, de computer waar ik de afgelopen jaren heel veel mee heb gedaan. Video en foto bewerken, muziek luisteren en internetten. Zo’n 5 jaar geleden werd Mac OS X niet meer ondersteund op de MacBook en heb ik er Windows 10 op geïnstalleerd. Ook zo kon hij nog jaren mee en dat scheelde weer in het kopen van een nieuwe. Helaas werd het afgelopen jaar toch echt tijd om te kijken naar een nieuw apparaat.

Maar als je een nieuwe laptop wilt kopen, wat zijn dan je vereisten? Ik had gewoon weer voor een MacBook kunnen kiezen, maar het was ook wel handig dat ik een touchscreen zou hebben. Zo kwam ik eerst bij de Acer Swift 3 een handige 2 in 1 convertible laptop. Nadeel hij draait op windows en is qua bouw kwaliteit niet vergelijkbaar met een MacBook.

De keuze was dus enorm lastig, zou ik kiezen voor een MacBook waarvan ik zeker weet dat hij weer vele jaren mee zou gaan of kies ik voor een goedkoper model die wel alle functies heeft maar minder lang mee gaat.

Toch kwam daar ineens een nieuwe optie bij, één waarvan ik eerst niet had verwacht dat hij een computer kon vervangen. Namelijk de iPad Pro met iPadOS. En vooral dat laatste maakt eigenlijk dat de iPad ook mee kan als vervanging van de computer.

iPadOS is een aanvulling op iOS13 maar dan speciaal gericht op de iPad. Het voegt extra mogelijkheden toe die we eigenlijk allemaal wel missen op de iPad. Je kan nu bijvoorbeeld veel gemakkelijker multitasken. Meerde programma’s tegelijk openen en gegevens van het ene scherm naar het andere scherm slepen. Ook is er een grote update van de bestanden app, je kan gewoon een USB schijf of stick aansluiten en de bestanden openen of opslaan. Ook heeft iPadOS de ondersteuning voor een muis gekregen, waarmee het bij geavanceerde programma’s nog gemakkelijker wordt om bepaalde functies te gebruiken.

Ik heb een tijdje getwijfeld voor de keuze van een iPad, je hebt namelijk ook wat extra accessoires nodig om er alles uit te halen. Maar toen ik eenmaal om was heb ik hier nooit meer spijt van gehad. Ik heb gekozen voor de iPad Pro 11 Inch uit 2018 met 64GB opslag. Daarnaast heb ik de Logitech Slim Keyboard aangeschaft en een USB C hub die zorgt voor een HDMI, USB en audio aansluiting. Alles wat je op een normale laptop ook zou verwachten.

Sinds de aanschaf van mijn iPad is dit mijn tweede blog die ik schrijf. En in één woord het is een geweldig apparaat. Beter nog dan ik eerst had verwacht. Doordat apple al jaren de iPad aanbied zijn er ook veel ontwikkelaars geweest die hun programma’s en apps geschikt hebben gemaakt. Nog veel beter dan bijvoorbeeld op een Android apparaat. Ik gebruik hem bijvoorbeeld in de bus om video’s en series te kijken onderweg. En door de gemakkelijke koppeling met mijn iPhone heb ik overal toegang tot internet zonder dat ik daarvoor een extra abonnement heb moeten aanschaffen.

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer dingen die mogelijk zijn met de iPad en daar zal ik de komende tijd ook nog wel achter komen. Op dit moment maak ik gebruik van de iPadOS developer preview, waardoor er nog veranderingen en verbeteringen worden doorgevoerd. In september zal de software helemaal af zijn en voor iedereen beschikbaar worden gemaakt.

Zit jij ook te kijken naar een vervanging van jouw oude laptop, wacht dan nog even tot september. Laat je verassen met wat de iPad jou allemaal kan bieden en maak daarna een nieuwe beslissing.


0 reacties

Geef een reactie