Ondanks dat mijn nieuwe woonplaats stadrechten heeft kun je het niet vergelijken met een stad zoals Groningen. Ongeveer 3 maand geleden ben ik samen met mijn vriend en de huisdieren verhuist van een klein centrum appartementje van 35m² naar een gezinswoning buiten de stad van 145m². In eerste instantie zal je denken dat het een grote vooruitgang is. Maar wij hebben ook verschillen gemerkt waar je niet direct aan zal denken.

De voornaamste reden om te verhuizen was meer ruimte, want met 2 personen en 4 huisdieren wordt het nogal krap in een centrum appartementje. Ondanks dat het appartementje er prima uitzag en wij alles voor ons zelf hadden, miste wij toch wat persoonlijke ruimte. Ik had geluk dat ik al 10 jaar stond ingeschreven bij de woning stichting waar wij nu van huren en daardoor lukte het ons om snel een andere woning te krijgen.

Wonen in ons nieuwe huis is erg fijn, de ruimte is erg fijn maar ook weer teveel. Er zijn nog genoeg plekken die wij praktisch niet gebruiken. Vrienden moeten nu een half uur reizen om langs te komen, maar daarnaast hebben ze wel de mogelijkheid om op een fatsoenlijk bed te blijven logeren. Dan heb je ook nog het punt van schoonmaken, daar ben je nu toch wel langer mee bezig. Aangezien ik totaal niet van schoonmaken houd, levert dat wel eens wat frustraties op.

Nu wij het centrum van Groningen hebben ingeruild voor een gezinswoning buiten de stad merken wij wel verschillen in het gemak van de voorzieningen. Denk alleen maar aan het boodschappen doen, doordat wij veel werken komt het wel eens voor dat we pas laat tijd hebben voor boodschappen. Waar in Groningen de supermarkten dagelijks tot 10 uur of later open zijn, moeten wij het nu doen met een sluitingstijd van 9 uur en op zondag al om 6 uur. Op zich geen probleem maar als je het niet gewend bent loop je hier toch wel tegenaan.

Heb je een avond geen zin om te koken doordat het al best laat is geworden, dan loop je tegen het probleem aan dat de patatzaak al om 8 uur is gesloten en ja wij eten regelmatig rond die tijd en staan dan voor een dichte deur. Zijn we heel laat met eten dan kun je zelfs via thuisbezorgd geen bestellingen meer plaatsten om 9 uur. Gelukkig is er wel een McDonalds in de buurt, maar daar heb je ook niet altijd zin in.

Wij werken beide in Groningen en gelukkig is er een goede bus en treinverbinding waarmee wij op het werk kunnen komen. Ik maak nu dus ook voor het eerst gebruik van het openbaar vervoer en dat levert soms wel bijzondere momenten op. Het afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, de asociale medereizigers en de onvriendelijke chauffeurs of conducteurs. Daarnaast heb ik wel de tijd om een half uurtje na het werk even rustig berichtjes te lezen en YouTube filmpjes te kijken. Maar toch stap je een beetje gaar de bus of trein uit en wil je het liefste thuis op de bank ploffen.

Verhuizen naar de grote stad zit er voorlopig nog niet in, de huurprijzen zijn echt om te janken om nog niet eens te spreken over de lange inschrijfperiodes. Kopen is misschien ook wel een mogelijkheid, maar dit wordt steeds moeilijker gemaakt en een hypotheek krijg je niet zomaar als je werkt via een uitzendbureau. Voor nu ben ik dan ook tevreden en blijf ik hier gewoon lekker wonen. Benieuwt wat de toekomst brengt.

Categorieën: Dagelijks Leven

0 reacties

Geef een reactie