Dat er aardbevingen zijn in de provincie Groningen, dat wist je natuurlijk al lang. Het is al maanden lang in het nieuws en verschillende tv programma’s maar ook kranten hebben er al uitgebreid aandacht aan besteed. Kamervragen zijn er gesteld en er wordt nog zoveel meer dingen ondernomen en besproken. Maar waarom leven de Groningers nog steeds in levensgevaarlijke huizen. Huizen die bij elke toekomstige beving maar zo eens zouden kunnen instorten.

Stel je eens voor, op een ochtend wordt je wakker en je loopt de woonkamer in. Je kijkt naar buiten en ziet dat het voorste raam een stuk lager zit dan toen je naar bed ging. Een aardbeving heeft ervoor gezorgd dat de voorgevel van je huis de grond in zakt en meer schade en scheuren veroorzaakt in je woning. Wat zou jij doen? Rustig een ontbijtje maken en je dag starten of als een gek inpakken en het huis verlaten, stel dat het huis binnen een uur instort. Je kan het je bijna niet inbeelden maar helaas is dit de actuele situatie in provincie Groningen.

In een land zoals Nederland verwacht je toch niet dat je door de overheid zo achter wordt gelaten. Mevrouw gaat u nu eerst eens rustig ontbijten, uw woning is levensgevaarlijk en kan elk moment instorten maar we weten nog niet wanneer we hier iets aan kunnen doen. De verantwoordelijke bedrijven wijzen allemaal naar elkaar toe en niemand heeft de ballen om op te staan en te zeggen. Mevrouw pak maar snel uw spullen bij elkaar, hier heeft u een tijdelijke woning wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk een veilige woning heeft. In plaats daarvan worden er bijeenkomsten gehouden in het gemeente huis, bespreken bespreken en nog eens bespreken. Maar als je dan met concrete vragen komt dan hebben ze daar geen antwoord op.

De Groningers leven nu al maanden in levensgevaarlijke woningen en worden gevraagd elke ochtend rustig te ontbijten en hopen dat het vanzelf wel goed komt. Maar ondertussen zijn gemeentes en bedrijven al druk bezig met het plannen van nieuwe verzorgingshuizen, scholen, gemeentehuizen, bibliotheken en diverse andere openbare gebouwen omdat die niet aardbevingsbestendig zijn. Terwijl de huidige gebouwen geen tekenen van aardbeving schade vertonen en nog wel een paar aardbevingen door kunnen gaan. Nee de bewoners van al die levensgevaarlijke woningen moeten maar wachten en wachten terwijl andere projecten ineens overal worden opgestart.

Ook ik sta hier elke dag weer met verbazing naar te kijken. Onlangs in de woning van mijn grootmoeder verstevigd en opgeknapt. Nu komen ze er achter dat het nog niet helemaal goed is en ze nogmaals verstevigingen moeten aanbrengen. Met als doel een woning die niet direct inzakt bij een aardbeving en je een paar minuten de tijd hebt om naar buiten te gaan. Je houd het toch niet voor mogelijk. Maar helaas het gebeurt hier dagelijks.

De Groningers hebben er alles al aan gedaan om hulp te krijgen, maar ze worden gewoon niet geholpen en ook niet snel genoeg. Waarschijnlijk moet er eerst een mega aardbeving plaatsvinden waarbij half Groningen wegzakt in de grond met duizenden doden om vervolgens met de rest van Nederland te doneren op giro 555.

Ik weet het niet meer, maar ben erg benieuwd hoelang dit nog goed gaat. Wat denk jij? Laat een reactie achter bij de opmerkingen.


0 reacties

Geef een reactie