Het is vast heel erg herkenbaar, zit je net ff lekker op je telefoon een YouTube filmpje te kijken en dan valt de wifiverbinding weg. Er is natuurlijk niks irritanter dan dat en je kan de hele wifiverbinding dan wel vervloeken. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om die wegvallende verbinding op te lossen, maar helemaal geen problemen kan ik je niet garanderen.

Om te begrijpen waarom de wifiverbinding soms erg slecht is moet je weten hoe het werkt. Wifi maakt gebruik van 2 frequenties, de 2,4 GHz en de 5 GHz band. De 2,4 GHz verbinding is de meest gebruikte en ook de eerste wifi soort die werd gebruikt. Deze frequentie heeft 13 kanalen die elkaar gedeeltelijk overlappen. Zie de afbeelding hieronder. Omdat er maar een beperkte ruimte is aan wifi moeten sommige kanalen worden gedeeld met elkaar. Daarnaast komt ook nog eens bij dat er heel veel andere apparaten ook nog eens gebruik maken van dezelfde frequentie. Denk maar eens aan babyfoons, bestuurbare raceauto’s en nog veel meer. Zelfs het gebruik van de magnetron kan al verstoring op de wifi veroorzaken.

Nou aangezien ze dit probleem in het verleden al zagen aankomen zijn ze begonnen met de 5Ghz frequentie. Hier is veel meer ruimte op en een kanaal hoeft niet gedeeld te worden met andere kanalen. Nadeel is dat de 5Ghz verbinding nog niet door alle apparaten wordt ondersteund. Er komen wel steeds meer maar een volledige dekking voor alle apparaten is er nog niet.

Fabrikanten hebben het probleem van de wegvallende verbinding ook erkend en hebben hier een oplossing voor bedacht. Meerdere routers in huis aan elkaar gekoppeld zodat je in elk hoekje van het huis een goede wifiverbinding hebt. Ze nummer dit wel de Mesh Routers, waarbij 1 apparaat de router is en de andere apparaten op verschillende plekken in huis worden neergezet. De wifiverbinding wordt zo overal in huis even stabiel, dit komt doordat de afstand van jouw apparaat naar de wifispot zo klein mogelijk wordt gemaakt. De verbinding is hierdoor een stuk sterker wat resulteert in een betere verbinding.

Wil je een betere wifiverbinding in huis dan kun je natuurlijk zelf zo’n Mesh Router gaan aanschaffen en installeren. Maar ook Ziggo levert hier al een oplossing voor, Ziggo noemt dit de Power Promise. Er komt een monteur langs die de wifi in jouw huis installeert en hij gaat niet eerder weg voordat jij overal een goede verbinding hebt. Of dit in de praktijk net zo goed werkt als in de reclame weet ik niet, maar heb jij hier ervaring mee laat het dan weten in de reacties.

Is het aanschaffen van nieuwe apparatuur te prijzig of wil je eerst andere opties proberen dan heb je nog een paar opties.

  • Analyseer jouw locatie op de beste wifiverbinding met een Wifi Analyzer, dit is een app op je telefoon of computer die in kaart brengt welke netwerken er zijn en op welk kanaal ze uitzenden. Je kunt vervolgens jouw router handmatig instellen op het meest rustige kanaal.
  • De meeste routers hebben al de mogelijkheid om op beide frequenties uit te zenden, je kunt elke frequentie een andere naam geven zodat je bijvoorbeeld altijd verbinding maakt met het 5Ghz netwerk in plaatst van het 2,4Ghz netwerk.

Heb jij ook last van een trage wifi en kom je er niet uit, laat een reactie weten met de dingen die jij al geprobeerd heb. Mocht ik nog tips voor je hebben dan laat ik dat zeker weten.

Categorieën: Gadgets

0 reacties

Geef een reactie