Een lamp in huis is natuurlijk handig, als het donker of schemerig is druk je op de knop en het licht gaat aan. Maar licht kan zoveel meer zijn dan alleen het donker verlichten, het kan ook een prima middel zijn om meer sfeer en ambiance te creëren in jouw kamer. Kijk maar eens naar een kledingwinkel, er hangen niet alleen Tl-buizen aan het plafond, nee er wordt gebruik gemaakt van vele soorten verlichting.

Maar hoe begin je nou met het verlichten van je huis, als je voor het eerst een nieuwe kamer binnenkomt hangt er waarschijnlijk een enkele lamp aan een draadje aan het plafond. Het zorgt ervoor dat je genoeg kan zien als het donker is, maar het geeft totaal geen gevoel. Bij een felle lamp aan het plafond krijg ik al snel hoofdpijn en ben ik geneigd het licht uit te zetten. Maar ja met het licht uit zie je niet zoveel. Plaats vervolgens eens in elke hoek van de kamer een kleine lamp, zet de grote lamp aan het plafond uit. Zo krijg je al een heel ander gevoel in dezelfde ruimte.

Naast alle traditionele verlichting heb je sinds enkele jaren ook slimme verlichting. Verlichting die je met een app of afstandsbediening kan instellen. Maar slimme verlichting gaat veel verder dan alleen het licht aan en uit te doen, je kan het licht ook dimmen of van een andere kleur voorzien. Haal je meerdere slimme lampen in huis dan kun je zelf je eigen licht recept samenstellen voor elk moment.

Bij mij thuis maak ik gebruik van de slimme verlichting van Philips genaamd Hue. De Philips Hue verlichting heeft een uitgebreid assortiment aan lampen zodat je bijna elke lamp bij jou in huis wel slim kan maken. Daarnaast biedt Philips Hue ondersteuning voor HomeKit van Apple zodat je ook Siri de opdracht kan geven om de lampen aan of uit te zetten. Naast HomeKit zijn er nog tal van andere producten waarmee Philips Hue kan worden bediend.

Even een klein overzichtje van de soorten lampen en hun functies:

  • Hue White – verkrijgbaar in E27 – Warm Wit Licht – Dimbaar
  • Hue White Ambiance – verkrijgbaar in E27, E14 en GU10 – Alle soorten Wit Licht (Koel en Warm) – Dimbaar
  • Hue White & Color – verkrijgbaar in E27, E14 en GU10 – Alle soorten Wit Licht en Kleuren (16,8 Miljoen kleuren) – Dimbaar

E27 = Grote Fitting / E14 = Kleine Fitting / GU10 = Halogeen Fitting

En een overzicht van de lampen in een houder of vorm:

  • Hue Go – draagbare Hue Lamp – Alle soorten Wit Licht en Kleuren – Dimbaar
  • Hue Lightstrip – Led Lichtstrip – Alle soorten Wit Licht en Kleuren – Dimbaar
  • Hue Beyond – Plafond lamp – Alle soorten Wit Licht en Kleuren – Dimbaar
  • Hue Phoenix – Plafond – Wand – Tafel Lamp – Alle soorten Licht – Dimbaar
  • Hue Iris – Tafel – Grond Lamp – Alle soorten Wit Licht en Kleuren – Dimbaar
  • Hue Bloom – Tafel – Grond Lamp – Alle soorten Wit Licht en Kleuren – Dimbaar

Zoals je al kunt zien zijn er heel veel verschillende soorten lampen verkrijgbaar, maar aangezien Philips Hue werkt via het Zigbee protocol is het ook mogelijk lampen van andere fabrikanten aan te sluiten. Denk aan de Osram Lightify of de IKEA Tradfri verlichting, deze zijn ook aan te sluiten op de Philips Hue Bridge.

Naast de lampen heb je minimaal een Philips Hue Bridge nodig zodat je de lampen via jouw smartphone kan bedienen. Ook kun je Philips Hue uitbreiden met een bewegingssensor een draadloze dimmer of de Philips Hue Tap afstandsbediening. Je hebt dan niet altijd je smartphone nodig om het licht aan te zetten. Maar wees niet bang dat je het licht niet meer aankrijgt zonder app of afstandsbediening, dit kan ook nog gewoon via de lichtschakelaar aan de muur of in het snoer.

Ik gebruik de Philips Hue verlichting al enkele jaren en ben super tevreden. Als het bijna donker wordt gaat de verlichting automatisch aan in huis en zodra ik in bed kruip zullen de lampen ook weer automatisch uit gaan. Daarnaast zijn er leuke extra’s met bijvoorbeeld een Philips Ambilight TV, de verlichting van de tv kun je dan koppelen met jouw lampen zodat je de ultieme beleving in je hele huis hebt. En heb je een feestje gepland download dan de Hue Disco app en verander je woonkamer in een discotheek. Ken je toevallig IFTT koppel dit met de Hue verlichting en zodra je bijvoorbeeld een nieuwe e-mail krijgt gaat er een lamp knipperen, of bij het luisteren van Spotify veranderen de kleuren in jouw woonkamer automatisch aan de Album art van de artiest die je beluisterd.

Maak jij ook gebruik van slimme verlichting in jouw huis? Of wil je het ook graag in huis en heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in de reacties.

De slimme verlichting van Philips Hue heeft enorm veel mogelijkheden en ik kan hier nog wel veel meer over vertellen. Misschien later in een toekomstige blog.

Lees meer op: https://www.smartlampen.nl/philips-hue

Categorieën: BedrijvenGadgets

0 reacties

Geef een reactie