Mijn SocialMedia experiment

Mijn SocialMedia experiment

Het is bijna een jaar geleden dat ik begon met mijn social media experiment. Het begon allemaal als een uitdaging van mij en een vriend. Wie lukt het om de meeste volgers te krijgen op Instagram. Je zou denken met wat trucjes is dat zo even gedaan. Maar ik wilde geen nep volgers krijgen maar een echte volgers groep met mensen die ook lekker in het leven staan en hun verhaal met foto’s vertellen. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om aandacht te krijgen van mensen. Die vriend was na een paar weken alweer afgehaakt, ik besloot om door te gaan aangezien het best leuk was.

In een jaar tijd is er zowel in mijn privé leven, als op Instagram veel gebeurt. Waar ik in het begin wel in een depressie zat, sta ik momenteel volop in het leven. Veel mensen die mij volgen op Instagram hebben dit mogen mee maken. Maar om die mensen te kunnen bereiken moet je ook wat van jezelf laten zien. Een leuke uitdagende selfie op een mooie locatie is natuurlijk erg leuk om te zien, maar met alleen dat blijft het natuurlijk wel erg plat. Ik ben meer dan alleen mijn uiterlijk en besloot toen om 1/3 van mijn profiel te vullen met selfies en 2/3 met de dingen die ik doe in het leven. En als je nu kijkt op mijn profiel dan is dat aardig goed gelukt. Van koffie drinken bij de Starbucks, naar het wandelen op het strand, het reizen in de trein en het afspreken met vrienden. Jullie laten zien wat ik zoal doe in het leven is op die manier aardig goed gelukt.

Een aantal weken gelden kwam de 2300e volger

Naast alleen het delen van mijn leven heeft Instagram ook een chat functie. Na een aantal maanden kreeg ik van jullie dan ook dagelijks berichtjes. Mijn motto was ook altijd, wie de moeite neemt om een berichtje te sturen krijgt er ook altijd 1 terug, of op zijn minst een like op zijn berichtje. Dit heb ik lange tijd vol kunnen houden, maar ook daar kwam een keerzijde aan. Als ik er zo aan terug denk kreeg ik op het toppunt zo’n 6000 privé berichtjes per week. Het beantwoorden van al die berichtjes kostte mij dus ook heel veel tijd. Gemiddeld was ik 8 uur per dag actief op Instagram. Nou je kunt je vast wel voorstellen dat zoiets voor even wel leuk is. En inderdaad het reageren op berichtjes werd steeds minder leuk. De laatste weken reageerde ik dus ook nog maar weinig of erg kort op een berichtje.

Naast de vele leuke en positieve berichtjes die ik heb ontvangen, zaten ook een groot aantal negatieve berichten. Je kunt denken aan mensen die zich ongevraagd aan je proberen op te dringen. 1 Jongen maakte het zo bont, dat hij vanuit 3 profielen berichtjes stuurde. Vanuit elk profiel vroeg om het andere profiel te volgen en als ik niet reageerde bijna dagelijks een herinnering te sturen. Nou geloof mij toen kon ik die blokeer knop echt wel vinden hoor. Wat de laatste maanden ook erg opviel is dat Instagram steeds meer als een dating app werd gebruikt. Berichtjes met ‘Hey wat zoek je hier’ of ‘Ben je single’, ‘Heb je een relatie’ tot de meest seksuele berichten ‘Ben je top of bttm’ of ‘ Hoe groot is je pik’. In die gevallen heb ik ook echt gereageerd met ‘Hallo, dit is geen dating app hoor’.

Maar naast de leuke en minder leuke berichtjes, heb ik ook veel mensen echt mogen leren kennen. Ik was dan ook erg verrast dat ik via Instagram een paar goede vrienden heb leren kennen. Hoe leuk is dat?

Het hebben en krijgen van meer volgers is erg leuk, maar je levert wel veel van je leven daarvoor in. En daarmee bedoel ik ook een groot gedeelte van je privacy. In het afgelopen jaar is het meerdere keren gebeurt dat iemand een fake account heeft aangemaakt met mijn foto’s. Zolang het duidelijk is dat het een fake account is kan ik het nog er nog wel mee omgaan. Maar de laatste tijd kwam het steeds vaker voor dat mensen ook mijn naam en leven begonnen over te nemen. Die mensen deden zich dan ook echt voor als mij. En dat is best wel storend maar ook erg eng. Ik weet natuurlijk wel wie ik ben, maar als iemand anders zich als mij voordoet? Kun jij het onderscheid dan nog wel maken?

Deze week ben ik dus op het punt gekomen om te stoppen met mijn socialmedia experiment. Begin deze week heb ik mijn Facebook profiel opgeschoond. Alleen familie, vrienden en collega’s staan daar nog in mijn vriendenlijst. Eigenlijk had ik met Instagram nog wel een tijdje willen wachten, maar de recente ontwikkelingen dat mijn foto’s en naam weer eens gebruikt werden hebben mij doen besluiten om ook daar te stoppen. Aangezien het uitzoeken van 2300 profielen een onmogelijke opgave is ben ik met een nieuw privé account gestart. Op dit moment voeg ik alleen mensen toe die ik persoonlijk ken en in het echt heb gezien. Zo heb ik genoeg tijd om rustig jullie berichten en verhalen te bekijken en hier en daar een reactie achter te laten.

Een paar maand gelden waren het er 1000 minder

Mijn oude profiel blijft nog even bestaan en af en toe zal ik daar nog een berichtje sturen, maar het doel is om deze binnen niet al te lange tijd te sluiten.

Dat brengt mij tot het laatste punt, het is nu tijd voor een volgende stap. Voor Instagram neem ik een stap terug. In mijn privé leven neem ik een stap vooruit. Ik wil mij weer meer gaan bezig houden met mijn hobby’s en daarnaast meer aandacht besteden aan de mensen/vrienden die dichtbij staan. Ook al zal dat nog even moeten wachten in deze coronatijd.

4 gedachten over “Mijn SocialMedia experiment

 1. Ey Jeroen, prachtig verteld! Precies zoals ik je heb ervaren op Instagram. Met passie en ongekend enthousiasme. Voor mij was dit een dagelijks sprankje glimlach op een dag, zeker in deze lastige sociale tijd waarin je vaak alleen bent. Ik hoop je straks via je nieuwe account weer te mogen volgen, weinig vriendelijke en vrolijke mensen zoals jij die oprecht iets met je delen, dat ben jij!

 2. I’m so sorry that you have had negative experiences with
  your Instagram as you are such a positive person and you have my life that bit better with your posts which I always enjoy and will be so sad to lose you my friend if you do close this account and just hope you’ll add me as a friend to your new account as your posts have had such a positive effect on me and like your blog I love to read them. I always try and limit my friends on Instagram and FB not just have them for the sake of it and I wish you happiness and all the luck in the world because you are such a positive guy and it’s good the effect you have on me and others with them and as I say hopefully you’ll add me to your new account, nothing would make me happier so I can carry on seeing your bright and positive posts. Like you I suffer with depression and it’s very hard some days to cope and the little things like your posts brighten my day and have a positive effect. Take care, my best wishes and all the very best in the future Jeroen my friend, sending you my wishes for love and happiness for you. Thank you for brightening my days
  Lee

 3. Hoi Jeroen,

  Persoonlijk kennen wij elkaar niet maar we volgden elkaar wel, heb genoten in de korte tijd dat ik je volgde van alle strand/natuur kiekjes met je hond, de veranderingen aan je tuin, en je strakke interieur met al je zuurstofrijke planten!
  Ineens miste ik je toch in de lijst boven aan de pagina, zocht je op en vond deze link en heb aandachtend zitten lezen, respect dat je het social experiment bent aangegaan!

  Mvg Michael @rakker1988

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *