Mijn SocialMedia experiment

Mijn SocialMedia experiment

Het is bijna een jaar geleden dat ik begon met mijn social media experiment. Het begon allemaal als een uitdaging van mij en een vriend. Wie lukt het om de meeste volgers te krijgen op Instagram. Je zou denken met wat trucjes is dat zo even gedaan. Maar ik wilde geen nep volgers krijgen maar een echte volgers groep met mensen die ook lekker in het leven staan en hun verhaal met foto’s vertellen. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om aandacht te krijgen van mensen. Die vriend was na een paar weken alweer afgehaakt, ik besloot om door te gaan aangezien het best leuk was.

In een jaar tijd is er zowel in mijn privé leven, als op Instagram veel gebeurt. Waar ik in het begin wel in een depressie zat, sta ik momenteel volop in het leven. Veel mensen die mij volgen op Instagram hebben dit mogen mee maken. Maar om die mensen te kunnen bereiken moet je ook wat van jezelf laten zien. Een leuke uitdagende selfie op een mooie locatie is natuurlijk erg leuk om te zien, maar met alleen dat blijft het natuurlijk wel erg plat. Ik ben meer dan alleen mijn uiterlijk en besloot toen om 1/3 van mijn profiel te vullen met selfies en 2/3 met de dingen die ik doe in het leven. En als je nu kijkt op mijn profiel dan is dat aardig goed gelukt. Van koffie drinken bij de Starbucks, naar het wandelen op het strand, het reizen in de trein en het afspreken met vrienden. Jullie laten zien wat ik zoal doe in het leven is op die manier aardig goed gelukt.

Een aantal weken gelden kwam de 2300e volger

Naast alleen het delen van mijn leven heeft Instagram ook een chat functie. Na een aantal maanden kreeg ik van jullie dan ook dagelijks berichtjes. Mijn motto was ook altijd, wie de moeite neemt om een berichtje te sturen krijgt er ook altijd 1 terug, of op zijn minst een like op zijn berichtje. Dit heb ik lange tijd vol kunnen houden, maar ook daar kwam een keerzijde aan. Als ik er zo aan terug denk kreeg ik op het toppunt zo’n 6000 privé berichtjes per week. Het beantwoorden van al die berichtjes kostte mij dus ook heel veel tijd. Gemiddeld was ik 8 uur per dag actief op Instagram. Nou je kunt je vast wel voorstellen dat zoiets voor even wel leuk is. En inderdaad het reageren op berichtjes werd steeds minder leuk. De laatste weken reageerde ik dus ook nog maar weinig of erg kort op een berichtje.

Naast de vele leuke en positieve berichtjes die ik heb ontvangen, zaten ook een groot aantal negatieve berichten. Je kunt denken aan mensen die zich ongevraagd aan je proberen op te dringen. 1 Jongen maakte het zo bont, dat hij vanuit 3 profielen berichtjes stuurde. Vanuit elk profiel vroeg om het andere profiel te volgen en als ik niet reageerde bijna dagelijks een herinnering te sturen. Nou geloof mij toen kon ik die blokeer knop echt wel vinden hoor. Wat de laatste maanden ook erg opviel is dat Instagram steeds meer als een dating app werd gebruikt. Berichtjes met ‘Hey wat zoek je hier’ of ‘Ben je single’, ‘Heb je een relatie’ tot de meest seksuele berichten ‘Ben je top of bttm’ of ‘ Hoe groot is je pik’. In die gevallen heb ik ook echt gereageerd met ‘Hallo, dit is geen dating app hoor’.

Maar naast de leuke en minder leuke berichtjes, heb ik ook veel mensen echt mogen leren kennen. Ik was dan ook erg verrast dat ik via Instagram een paar goede vrienden heb leren kennen. Hoe leuk is dat?

Het hebben en krijgen van meer volgers is erg leuk, maar je levert wel veel van je leven daarvoor in. En daarmee bedoel ik ook een groot gedeelte van je privacy. In het afgelopen jaar is het meerdere keren gebeurt dat iemand een fake account heeft aangemaakt met mijn foto’s. Zolang het duidelijk is dat het een fake account is kan ik het nog er nog wel mee omgaan. Maar de laatste tijd kwam het steeds vaker voor dat mensen ook mijn naam en leven begonnen over te nemen. Die mensen deden zich dan ook echt voor als mij. En dat is best wel storend maar ook erg eng. Ik weet natuurlijk wel wie ik ben, maar als iemand anders zich als mij voordoet? Kun jij het onderscheid dan nog wel maken?

Deze week ben ik dus op het punt gekomen om te stoppen met mijn socialmedia experiment. Begin deze week heb ik mijn Facebook profiel opgeschoond. Alleen familie, vrienden en collega’s staan daar nog in mijn vriendenlijst. Eigenlijk had ik met Instagram nog wel een tijdje willen wachten, maar de recente ontwikkelingen dat mijn foto’s en naam weer eens gebruikt werden hebben mij doen besluiten om ook daar te stoppen. Aangezien het uitzoeken van 2300 profielen een onmogelijke opgave is ben ik met een nieuw privé account gestart. Op dit moment voeg ik alleen mensen toe die ik persoonlijk ken en in het echt heb gezien. Zo heb ik genoeg tijd om rustig jullie berichten en verhalen te bekijken en hier en daar een reactie achter te laten.

Een paar maand gelden waren het er 1000 minder

Mijn oude profiel blijft nog even bestaan en af en toe zal ik daar nog een berichtje sturen, maar het doel is om deze binnen niet al te lange tijd te sluiten.

Dat brengt mij tot het laatste punt, het is nu tijd voor een volgende stap. Voor Instagram neem ik een stap terug. In mijn privé leven neem ik een stap vooruit. Ik wil mij weer meer gaan bezig houden met mijn hobby’s en daarnaast meer aandacht besteden aan de mensen/vrienden die dichtbij staan. Ook al zal dat nog even moeten wachten in deze coronatijd.

16 gedachten over “Mijn SocialMedia experiment

 1. Spot on with this write-up, I really feel this amazing site
  needs a lot more attention. I’ll probably be returning to see more, thanks
  for the info!

 2. scoliosis
  Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of
  the images aren’t loading properly. I’m not sure why
  but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
  internet browsers and both show the same outcome.
  scoliosis

 3. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity to your
  put up is simply great and that i could think you’re a
  professional in this subject. Well along with your permission let me to
  seize your RSS feed to stay updated with drawing close post.
  Thank you 1,000,000 and please carry on the rewarding work.

 4. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I
  was wondering your situation; many of us have
  developed some nice methods and we are looking to exchange
  techniques with others, be sure to shoot me an email if interested.

 5. Thanks for another excellent post. Where else may just anyone get that kind of info in such a perfect approach of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 6. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate
  if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 7. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this information together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!|

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *