Nou dat was het dan, koningsdag 2018 is weer voorbij. Dit jaar had de koning besloten om zijn verjaardag samen met ons Groningers te vieren met een mooie route door de stad. Een groot en gezellig feest, zoals Maxima al zei “Groningen is een coole stad”.

De voorbereidingen begonnen al vroeg, de route moest gepland worden. Acts, kunst en cultuur kreeg de kans om zichzelf te laten zien. Maar de daadwerkelijk voorbereidingen in de stad werden 2 week geleden al zichtbaar. Elke straat naar het centrum toe werd sterk beveiligd. Dikke slagbomen en dramhekken werden geplaats. Fietsen en auto’s werden uit het hele centrum gehaald, fietsenrekken waren er niet meer. De bestrating werd hier en daar vernieuwd. Ja echt het hele centrum zag er weer op en top uit.

Gisterochtend begon het al vroeg, sommige mensen stonden al om half 8 aan de straat om een plekje vooraan te krijgen. Je had dan ook grote kans om even de hand te schudden met onze Koning of een van zijn familieleden. Om half 11 was het dan zover, een meisje op de stap klopte op de deur. “Ze komen eraan hoor” en vervolgens stapte de koning en zijn gezin het centrum van Groningen binnen.

De route heeft iedereen wel kunnen volgen op TV. Ook ik zag de drukte niet zitten en heb gewoon vanaf de bank naar de koning gekeken. Ondanks dat ze hier vlakbij om de hoek waren was de kans voor mij te klein om ze ook echt te kunnen zien. Na het grote spektakel heb ik nog even een ronde gelopen in de stad. Wat ik echt enorm jammer vond was dat alles zo snel weer was opgeruimd. Nog geen uur later was het Martini Kerkhof alweer leeg en ook de grote markt was heel snel opgeruimd.

Ach het was een leuk feestje, er zijn geen vervelende dingen gebeurd en we hadden er mooi weer bij. De beveiliging was goed zichtbaar aanwezig en ook de drukte in het centrum was goed verdeeld. Leuk dat de koning even op visite kwam. Maar als ik mag kiezen doe dan volgend jaar maar weer een normale koningsdag, dat is veel leuker voor de Groningers zelf.

Categorieën: Dagelijks Leven

0 reacties

Geef een reactie